header background

Nauka Technik Gotowania

Kursy użytkownika / Kursy tematyczne

72. Burgery część I


Lekcja poświęcona jest burgerom. Czy wiesz jaką bułkę najlepiej wybrać przygotowując burgery? Jakiego rodzaju mięsa użyć? W jaki sposób przygotować mięso, aby burger był soczysty? Na wszystkie te pytania Szef kuchni odpowie podczas lekcji. Sekretem wspaniałego burgera jest odpowiednia proporcja mięsa chudego i tłustego, jak powinna wyglądać? Dowiesz się podczas lekcji.



Pytania testowe:


1. Co oznaczają prefiksy przed słowem burger?

a) Cenę burgera

b) Kraj pochodzenia mięsa

c) Jaki wsad został wykorzystany do burgera

d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

2. Vege burgery to:

a) Burgery z mięsem

b) Burgery z warzyw

c) Burgery rybne

d) Burgery z drobiem

3. Który kraj znajduje się w czołówce pod względem konsumpcji burgerów?

a) Szwajcaria

b) Norwegia

c) USA

d) UK


4. Co składa się na dobrego hamburgera?

a) Soczyste mięso

b) Dobry sos

c) Odpowiednie warzywa

d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

5. Jakie bułki można użyć do hamburgerów?

a) Z nasionami

b) Grillowane

c) Pszenne

d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

6. Jaki ser najlepiej użyć do hamburgerów?

a) Cheddar lub pleśniowy typu blue

b) Mascarpone

c) Pełnotłusty biały twaróg

d) Mozzarella


7. Jakie są najlepsze proporcje mięsa do hamburgera wołowego?

a) 70% mięsa tłustego i 30% mięsa chudego

b) 70% mięsa chudego i 30% mięsa tłustego

c) 80% mięsa tłustego i 20% mięsa chudego

d) 80% mięsa chudego i 20% mięsa tłustego

8. Czym można przyprawić mięso do hamburgera?

a) Musztardą

b) Czosnkiem

c) Solą i pieprzem

d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

9. W jaki sposób powinno się wyrabiać mięso na hamburgery?

a) Blendując

b) Ucierając

c) Mieszając drewnianą łyżką

d) W taki sam sposób jak mięso na pasztet


10. Jaki składnik dodany do mięsa sprawi, że będzie ono bardziej soczyste?

a) Sól

b) Bulion

c) Cebula

d) Jajo

Proponowane

1. Rodzaje noży i desek

Nauka Technik Gotowania poziom podstawowy

9.90

2. Obróbka wstępna warzyw

Nauka Technik Gotowania poziom podstawowy

9.90

3. Nauka techniki krojenia część I

Nauka Technik Gotowania poziom podstawowy

9.90

4. Nauka techniki krojenia część II

Nauka Technik Gotowania poziom podstawowy

9.90

61. Superfoods - energia w pokarmie

Pakiet 10 wybranych lekcji z kursów tematycznych (numery lekcji od 61 do 100

9.90

62. Domowe batony energetyczne

Pakiet 10 wybranych lekcji z kursów tematycznych (numery lekcji od 61 do 100

9.90

63. Technika przygotowywania domowych słodyczy

Pakiet 10 wybranych lekcji z kursów tematycznych (numery lekcji od 61 do 100

9.90

64. Pasty - podział i technika przygotowywania

Pakiet 10 wybranych lekcji z kursów tematycznych (numery lekcji od 61 do 100

9.90

Zobacz wszystkie