header background

Nauka Technik Gotowania

Nauka Technik Gotowania poziom podstawowy

Nauka Technik Gotowania poziom średniozaawansowany

Nauka Technik Gotowania poziom zaawansowany

Pakiet 10 wybranych lekcji z kursów tematycznych (numery lekcji od 61 do 100

Promocje

Pakiet wszystkie poziomy

Kurs podstawowy

Kurs średniozaawansowany

Kurs zaawansowany

259zł

Pakiet 10 kursów tematycznych

Kursy tematyczne

69,00zł

Kup kurs / Nauka Technik Gotowania poziom podstawowy

Pakiet 20 lekcji

99.00 zł

Kurs podstawowy Nauki Technik Gotowania przeznaczony jest zarówno dla osób zaczynających gotować, jak i dla osób, które posiadają już małe doświadczenie w kuchni, ale chcą usystematyzować i utrwalić swoje wiadomości. 


Podczas kursu Szef kuchni Stanisław Bobowski tłumaczy od podstaw zagadnienia i czynności, które wykonujemy w kuchni codziennie, nie zastanawiając się nad tym, czy robimy je dobrze. 

Po odbyciu podstawowego kursu Nauki Technik Gotowania Kursant będzie wiedział w jaki sposób należy trzymać nóż, aby kroić poprawnie, bezpiecznie i szybko, jakie noże i deski wybierać do danej czynności w kuchni. Stanisław Bobowski pokaże w jaki sposób dokonać wstępnej obróbki warzyw, zwróci uwagę na kwestie ważne podczas suszenia produktów spożywczych, nauczy w jaki sposób tworzyć kompozycje smakowe przygotowując własne mieszanki przyprawowe, sole smakowe, oliwy smakowe, masła smakowe. 

Po kursie podstawowym Kursant zdobędzie także wiedzę na temat wartości odżywczych i składu chemicznego poszczególnych produktów. Z Szefem kuchni nauczysz się także przyrządzania puszystego omletu w stylu francuskim, poznasz różne rodzaje ziemniaków, takie jak na przykład bataty czy ziemniaki truflowe i dowiesz się które gatunki ziemniaków należy używać do wybranych dań. Stanisław Bobowski scharakteryzuje tez świeże zioła, pokaże w jaki sposób gotować warzywa strączkowe i jak prawidłowo wykonać technikę blanszowania. 

W kursie znajdziesz również informację odnośnie charakterystyki mąki, kasz, makaronów, mleka i przetworów mlecznych, jaj, a także nauczysz się rozbioru drobiu od podstaw na przykładzie kurczaka. Dowiesz się jaka jest różnica pomiędzy kurczakiem zagrodowym, kurczakiem baby i kurczakiem karmionym kukurydzą. Pod koniec kursu zaplanowane są lekcje dotyczące technik gotowania na parze, duszenia, grillowania, pieczenia oraz smażenia. Na poziomie podstawowym nauka wszystkich technik gotowania odbywa się na warzywach i owocach.

Do wszystkich lekcji dołączone są informacje do pobrania w formie pliku pdf, dzięki czemu będziesz mieć łatwą możliwość powtórzenia wybranych wiadomości. W pliku pdf znajdują się również zadania do wykonania we własnej kuchni, w celu praktycznego przećwiczenia omawianych kwestii podczas lekcji.

Po każdej lekcji należy rozwiązać test sprawdzający.

Większość dań wykonywanych podczas lekcji jest dostępna w aplikacji Asystenta Gotowania. 

W skład podstawowego kursu Nauki Technik Gotowania wchodzą następujące lekcje:

  • 1. Rodzaje noży i desek kuchennych
  • 2. Obróbka wstępna warzyw
  • 3. Nauka technik krojenia część I
  • 4. Nauka technik krojenia część II
  • 5. Świeże zioła - ogólna charakterystyka
  • 6. Własne mieszanki przyprawowe i suszenie ziół
  • 7. Warzywa strączkowe - technika gotowania
  • 8. Tłuszcze roślinne - produkcja własnych oliw smakowych oraz ogólna charakterystyka
  • 9. Tłuszcze zwierzęce - produkcja masła domowym sposobem oraz ogólna charakterystyka
  • 10. Technika blanszowania warzyw
  • 11. Ziemniaki - techniki obróbki termicznej
  • 12. Jaja - klasyfikacja i techniki gotowania
  • 13. Kasze - charakterystyka i techniki gotowania
  • 14. Drób część I - technika rozbioru drobiu na przykładzie kurczaka
  • 15. Charakterystyka mąki
  • 16. Charakterystyka i rodzaje makaronów
  • 17. Mleko i podstawowe przetwory mleczne
  • 18. Technika gotowania na parze i technika duszenia część I: warzywa i owoce
  • 19. Technika grillowania i technika pieczenia część I: warzywa i owoce
  • 20. Technika smażenia część I: warzywa i owoce

Po ukończeniu kursu poczujesz się pewniej we własnej kuchni, a także w sklepie, wybierając produkty spożywcze, gdyż poszerzysz wiedzę na ich temat.

Koszyk


Suma za zakupy: